Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Премиерът запозна евродепутати от ЕНП с проблемите на правосъдната ни система и управлението на евросредства

Премиерът запозна евродепутати от ЕНП с проблемите на правосъдната ни система и управлението на евросредства
REKLAM ALANI
23.03.2022
A+
A-

Премиерът запозна евродепутати от ЕНП с проблемите на правосъдната ни система и управлението на евросредства

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с евродепутати от Европейската народна партия, като за хода на разговора медиите бяха информирани от началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

 

В рамките на срещата министър-председателят Кирил Петков сподели своите наблюдения за системните проблеми на българската правосъдна система и на българското управление на европейски средства. Изложени бяха факти и обстоятелства, свързани с подозрителните кредити в ББР, ситуацията с язовирите и строежа им от свързани фирми, без строителни разрешения, казуса със строителството на АМ „Хемус“ и поддръжката на републиканската пътна мрежа, които са на стойност над 5 млрд. лева и за които няма проведени обществени поръчки.

 

С европейските представители бяха обсъдени и възможностите за това как европейските и българските институции могат да започнат да работя по-добре и по-ефективно за управлението и опазването на европейските средства, а непосредствено с това – и на националните бюджети. Също така беше поет ангажимент от страна на българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства.

 

В рамките на срещата беше подчертано високото доверие на България в Европейската прокуратура. Премиерът Кирил Петков увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да може тази институция да работи безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни и промени.

 

kaynak:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-petkov-zapozna-evrodeputati-ot-enp-sas-sistemnite-problemi-na-pravosadnata-ni-sistema-i-upravlenieto-na-evrosredstva

REKLAM ALANI