Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız”

“Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız”
REKLAM ALANI
13.10.2022
A+
A-

 

 

 

 

 

 

“Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

 

“Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık alanında Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in davetine icabetle ata toprakları Kazakistan’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 4’üncü toplantısını başarıyla icra ettiklerini söyledi.

“KAZAKİSTAN’IN İSTİKRARI, HUZURU, EGEMENLİĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Dost ve kardeş ülkeler Türkiye ve Kazakistan arasında mükemmel düzeyde seyreden ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Malumunuz, kıymetli kardeşimin mayıs ayında Türkiye’ye yaptığı devlet ziyareti sırasında ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine yükseltmiştik. İlişkilerimizin bu yüksek düzeyi elbette halklarımız arasındaki ortak tarih, dil, din ve kültür bağlarından güç almaktadır. Aramızdaki siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel iş birliği bu gücü daha da artırmaktadır.”

Kazakistan’ın bağımsızlığından itibaren başardıklarının, kendileri için iftihar vesilesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Aradan 30 yıl geçti ve Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriyiz. Derin tarihî birikime ve devlet tecrübesine sahip olan kardeş Kazakistan’ın istikrarı, huzuru, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz. Dün olduğu gibi bugün de yan yanayız, birlikteyiz. Rabb’im birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev’in liderliğinde yürütülen reformları ve Kazakistan’ın geçirdiği dönüşümü takdirle takip ediyorum. Bu vesileyle, kasım ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

1. DERECE DEVLET DOSTLUK NİŞANI

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından kendisine tevcih edilen 1. Derece Devlet Dostluk Nişanı ile büyük bir sürprizle karşı karşıya kaldığını ve hangi ifadelerle değerlendireceğini bilemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu benim için hakikaten farklı bir sürpriz oldu. Ben de şahsım, ailem, milletim adına kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“ULAŞTIRMA VE ENERJİ ALANLARINDA BAĞLANTILARIMIZIN KUVVETLENDİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile iki ülke arasındaki iş birliğinin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içerisinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık alanında Kazakistan’la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız. Eğitim, güvenlik ve kültür alanlarındaki münasebetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sizlerin de huzurunda az önce, iş birliğimizin altyapısını tahkim eden anlaşmalara imza atıldı. Mayıs ayında 14 anlaşmaya imza atılmıştı şimdi de burada artı 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı imzalamış olduk. İmzalanan anlaşmaların ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimiz için belirlediğimiz ilk hedef olan 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. Orta vade için tespit ettiğimiz 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz. Kazakistan’daki en büyük yatırımcılar arasında bulunan Türk firmalarının yatırımlarının tutarı 4 milyar doları geride bıraktı. Orta Koridor’un geliştirilmesi başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji alanlarında bağlantılarımızın kuvvetlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş Azerbaycan’ı da dâhil ederek yakın geçmişte tesis ettiğimiz üçlü mekanizmayı etkin şekilde kullanmak ve somut neticeler almak istiyoruz” diye ekledi.

Görüşmelerinde, ayrıca bölgesel ve küresel gelişmelerin Türk dünyasının iki önemli üyesi Türkiye ve Kazakistan’ın dayanışmasını zaruri kıldığı tespitinde bulunduklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dolayısıyla, gerek Orta Asya’da gerekse küresel çapta çok taraflı platformlarda müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1990’ların başından itibaren Kazakistan’la çok emek verilen sürecin geçen yıl Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasıyla taçlanmasından memnuniyet duyduğun ifade ederek, şunları kaydetti: “Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda attığımız bu adımla birlikte süreci devam ettiriyoruz ve inşallah yakında Semerkant’ta yapacağımız ikinci toplantı ile bunu daha da tırmandıracağız. Önümüzdeki ay Teşkilatı’mızın Özbekistan’daki müteakip zirvesi aramızdaki dayanışmayı çok daha güçlendirecektir. Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız. Astana’daki temaslarıma yarın Kazakistan’ın bir uluslararası diplomasi başarısı olarak gördüğümüz Asya’da İstikrar ve Güven Artıcı Önlemler Konferansı 6’ncı Zirvesi’ne katılarak devam edeceğim. Bu yapının kurumsallaşarak dönüşümü özellikle gerek Kazakistan gerekse Türk devletleri için önemli bir adım olacak. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik ve 1. Derece Devlet Dostluk Nişanı’ndan dolayı başta Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev başta olmak üzere tüm Kazak kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ben de bu Nişanı milletim adına övünçle kabul ediyorum. Konsey toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in huzurunda 6 anlaşma imzalandı.

Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki baş başa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in huzurunda, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Serik Zhumangarin, “Kazakistan Cumhuriyeti Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Arasında Teknik Düzenlemeler, Standardizasyon, Metroloji, Akreditasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında İşbirliği Tesis Edilmesine Dair Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.

“Kazakistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Tamara Duysenova imza koydu.

“Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Kültür Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev imza attı.

“Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Arasında Müzeoloji, Anıtların Korunması ve Restorasyonu Alanında İşbirliği Mutabakatı”nı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev imzaladı.

“Kazakistan Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma”, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Sağlık Bakanı Ajar Giniyat tarafından imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Kazakistan Tarım İşleri Bakanı Yerbol Karashokeyev, “Kazakistan Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Veterinerlik Hizmeti ve Gıda Güvenliği Politikası Alanında İşbirliği Anlaşması”na imza attı.

Tüm Haberler

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/140113/-kazakistan-la-is-birligimizi-bundan-sonraki-surecte-daha-da-artiracagiz-

 

 

 

REKLAM ALANI