Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yaşlı Hakları Çalıştayı başladı

Yaşlı Hakları Çalıştayı başladı
REKLAM ALANI
13.01.2023
A+
A-

 

 

 

Yaşlı Hakları Çalıştayı başladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Ülkedeki yaşlıların gelecekte daha sağlıklı bir noktada olabilmeleri için yapılacak çalışmalar çok değerli”

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde düzenlenen Yaşlı Hakları Çalıştayı, Salamis Bay Conti Resort Hotel’de başladı.
KKTC’de bu alanda ilk kez düzenlenen çalıştaya, Sibel Tatar geçirdiği gribal enfeksiyon nedeniyle katılamazken, gönderdiği mesaj okundu.
Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından, çalıştaya sponsorluk ve katkıları nedeniyle, Salamis Bay Conti Resort Hotel Genel Müdürü Süleyman Kansu, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Erdal Özcenk ile DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen’e plaket verildi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, çocuk, aile, engelli ve yaşlılarla ilgili çalıştaylarda katılımcıların ortaya koyacağı fikir, öneri ve görüşlerin çok önemli olduğunu belirterek katılanları ve emeği geçenleri kutladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, ülkedeki yaşlıların gelecekte daha sağlıklı bir noktada olabilmeleri için yapılacak çalışmaların çok değerli olduğunun altını çizdi.
KKTC’nin sosyal bir devlet olduğunu, bu sosyal devletin kendi imkanları çerçevesinde her türlü ihtiyaçlısına sahip çıkmak için farklı çalışmalar ve yasal düzenlemelerle bugüne kadar geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının aile yapısı, örf adet ve gelenekleri itibarıyla her zaman yaşlısına sahip çıktığını, yakın ilgi gösterdiğini, daha mutlu olabilmeleri için elden geleni yapmakta olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının kültüründe babaanne, anneanne ve dedelerin en değerli varlık olarak görüldüğüne dikkat çekti.

“Ülke nüfusunun yüzde 10-13’üne denk gelen 45 bin civarında yaşlı nüfus var”

Cumhurbaşkanı Tatar, sağlık ve teknolojik imkanların gelişmesiyle yaşamın uzadığını ve dolayısıyla yaşlı nüfusun arttığını belirterek, ülke nüfusunun yüzde 10-13 rakamına denk gelen 45 bin civarında yaşlı nüfus bulunduğunu söyledi.
Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda sağlık alanındaki gelişmelerden insanların da faydalandırılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, devlet bütçesini yaparken bunlara da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sosyal Sigorta maaşlarında son zamanlarda ciddi artışlar görüldüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar; “Biz kendi örf adet ve geleneklerimizle, bütçeyi oluştururken mutlak surette yıllar itibarıyla artan Sosyal Sigorta maaşı alan emeklilerimizi son günlerine kadar korumak durumundayız. Nasıl olacak bu koruma, elbette ekonomik büyüme ile ekonomik kaynak kullanma ile” dedi.
40-45 yıl çalışan ve 60-65 yaşında emekli olan bir insana devletin ömrünün sonuna kadar bakmak durumunda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “İşte bu değerlerle KKTC’yi yaşatmak bize yakışandır” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu aslında zor bir mesele, bunu yönetebilmek, kurgulayabilmek, bütçe yapısıyla, toplum değerleriyle adil olacak, vicdani olacak gelenek ve göreneklere uygun olacak şekilde başarabilmek çok zordur ama elbette Kıbrıs Türk halkı kendi değerleri ve yapısıyla, mücadele gücüyle bunları da başarmak zorundadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar çalıştayda; yaşlıların huzurevi, bakımevi ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bakanlıklar ve yerel yönetimlerin hizmetlerinin bir arada değerlendirilip en uyumlu, etkin ve verimli şekilde kullanılması konusunda ciddi fikirlerin ortaya çıkacağını inandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, mücadele liderimiz Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın en yaşlı günlerine kadar topluma hizmet verdiklerini vurguladı ve rahmetle andı.

Çalıştaya öncülük eden fakat rahatsızlığından dolayı katılamayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın çalıştayda okunan mesajında ise şu ifadelere yer verildi;
“Sevgili konuklar, değerli katılımcılar hoş geldiniz.
Uzun zamandır hazırlandığımız KKTC’nin ilk Yaşlı Hakları Çalıştayı’nda sizlerle birlikte olmayı çok istememe rağmen geçirmekte olduğum ağır grip sebebi ile bugün burada bulunamıyorum.
Son yıllarda dünyanın içerisinde bulunduğu demografik dönüşüm süreci ile birlikte yaşlıların bakım ve sağlık başta olmak üzere topluma katılım, güvenlik, yaşam boyu öğrenme gibi ihtiyaçların karşılanması, insan hakları bağlamında değerlendirilmesi gereken bir alan haline gelmiştir. Dünya genelinde artan yaşam beklentisi ve azalan doğurganlık düzeyleri nedeniyle küresel nüfusun yaş yapısında benzeri görülmemiş ve sürekli bir değişiklik yaşanmaktadır. Günümüzde insanlar daha uzun yaşamakta ve yaşlıların toplam nüfus içindeki payı ve sayısı hızla artmaktadır. Dünya genelinde 2020 yılında 65 yaş ve üstü 727 milyon kişi bulunmaktadır. Önümüzdeki 30 yılda bu rakamın ikiye katlanacağı ve 2050’de 1.5 milyarı aşacağı tahmin edilmektedir. Keza ülkemiz için de aynı durum geçerlidir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşlı bakımına dair bir politika oluşturulup strateji belirlenmesinin zamanı geldi ve geçti bile. Sonuç olarak yaşlı hakları açısından bugün ve yarın burada gerçekleşecek çalıştayda 4 masada, ilgili kurum ve kuruluşlar yapılması gerekenleri, eksiklikleri bize gösterecek hatta Özel Bakımevleri açılma, çalışma koşullarını düzenleyen ve denetleyen bir yasanın hazırlanmasına da zemin oluşturacaktır. Amacımız çalıştay sonrası sonuç bildirgesindeki notları da dikkate alarak bir yasa tasarısı hazırlamaktır.

Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim. Yaşlılarımızı korumak, kollamak hayatlarını sağlıklarını ve haklarını garanti altına almak hepimizin görevidir.”

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/yasli-haklari-calistayi-basladi-10597

 

 

REKLAM ALANI