Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı sismik güvenlik konularıyla ilgili toplantı yaptı

Devlet başkanı sismik güvenlik konularıyla ilgili toplantı yaptı
REKLAM ALANI
28.01.2024
A+
A-

 

 

 

Olaylar

İş gezileri

Devlet başkanı sismik güvenlik konularıyla ilgili toplantı yaptı

2024

Almatı şehri

 

 

 

Almatı’da Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev başkanlığında sismik güvenliğin sağlanması konularına ilişkin bir toplantı düzenlendi. Etkinliğe Cumhurbaşkanlığı İdaresi liderleri, Güvenlik Konseyi, Hükümet üyeleri, şehir ve bölge akimlerinin yanı sıra bölgesel acil durum dairelerinin başkanları katıldı.

 

 

 

Devlet Başkanı konuşmasında Kazakistan topraklarının üçte birinin depreme duyarlı olduğunu kaydetti. Son 5 yılda sismoloji istasyonlarında çoğu düşük büyüklükte olmak üzere 45 binden fazla deprem vakası kaydedildi.

– Açıkçası Almatı’daki acil durum sırasında ilgili makamlar acil önlemlere tam anlamıyla hazırlıklı değildi. Kasaba halkının kafası karışmıştı, nasıl davranacaklarını bilemiyorlardı. Ancak bu toplantının asıl amacı eleştirmek değil, somut kararlar almaktır. Örneğin çoğu insanın “alarm valizleri” bile hazır değildi. Bu, anaokullarında ve okullarda çocuklara öğretilmelidir. Almatı’da da benzer bir deneyim yaşandı ve bunun yeniden canlandırılması gerekiyor. Şu anda vatandaşları acil durumlara hazırlama sistemi gereklilikleri karşılamıyor. Yetkili kurumların halk arasında kapsamlı bir açıklama çalışması yapması gerekiyor. Eğitim kurumlarında ve devlet kurumlarında düzenli eğitimlerin yapılması gerekmektedir. Bu, hemen başlaması gereken çok önemli bir çalışmadır” dedi.

 

 

 

Konuşmada nüfusun tahliyesi için altyapının hazır olması ve uyarı sistemine detaylı olarak değinildi.

– Siren açılmamıştı ve bu doğru bir karardı, yoksa şehirde panik yaşanabilirdi. Ancak nüfusla başka bağlantıların da sağlanması gerekiyordu. Bildirimin birkaç temel sorunu çözmesi gerekiyor. Ve öncelikleri tehdidin ölçeğine bağlıdır. Ancak mevcut algoritmalar bunu hesaba katmıyor. Güçlü bir deprem sırasında insanlar, depremin fiziksel özellikleri ve merkez üssünün konumu hakkındaki bilgilerden hiç endişe duymuyorlar. Elementlerin gücünü zaten hissetmişlerdi. Böyle bir anda asıl mesele vatandaşlara nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi vermek: “Evlerine dönmek mümkün mü?”, “Yardım almak için nereye gitmeli?” Bu nedenle uyarı sisteminin revize edilerek daha pratik ihtiyaçlara yönelik hale getirilmesi gerekmektedir. Teknik araçlar, bilginin herkese zamanında ulaştırılmasını sağlamalıdır. Bu sefer SMS bildirimleri geç geldi. Deprem sırasında yanlış bilgi yayanlar da ortaya çıktı. Halkta paniğe yol açanların hukuka uygun şekilde adalet önüne çıkarılması gerekiyor” dedi.

 

Başkan, acil durum önleme ve müdahale sisteminin malzeme ve teknik donanımının zayıf olmasını eleştirdi. Bu, hem sismik izleme ağı hem de kurtarıcılara modern ekipman, makine ve ekipman sağlanması için geçerlidir.

 

 

 

 

– Sismik gözlemler, Ulusal Sismolojik Gözlem ve Araştırma LLP Bilimsel Merkezi’nin (Almatı, Çimkent şehirlerinde ve 12 bölgede) 70 sismoloji istasyonu tarafından gerçekleştirilmektedir, bunlardan 6’sı çalışmamaktadır. Uzmanların hesaplamalarına göre ülke genelinde ilave 285 sismik istasyonun kurulması gerekiyor. Yıkıcı bir deprem durumunda devletin malzeme rezervlerinin varlığı ve erişilebilirliği büyük önem taşıyacaktır. Ulaşım bağlantılarını hızlı bir şekilde yeniden kurma ve tıbbi bakımı organize etme yeteneği belirleyici bir rol oynayacaktır. Akims, Acil Durumlar Bakanlığı ile birlikte tüm yerleşim birimlerinin buna kağıt üzerinde değil gerçekte hazır olmasını sağlamalıdır. Bu depremden ders almamız ve hatalar üzerinde çalışmamız gerekiyor” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Kazakistan lideri, inşaat sırasında sismik güvenliğin sağlanması sorununun tam olarak çözülmediğine dikkat çekti. Ona göre deprem sırasında güvenlik önlemlerinin köklü bir revizyona ihtiyacı var.

 

 

 

Cumhurbaşkanının vurguladığı gibi Almatı’nın sivil koruma sistemi depreme hazır değildi ve yetkili makamlar unsur testini geçemedi.

 

 

 

 

– 2021 yılında, yedi bakanlığın ortak emriyle, 2021-2023 için sismik güvenliği sağlamak amacıyla iş verimliliğini artırmaya yönelik bir dizi önlem onaylandı. Diğer şeylerin yanı sıra, Almatı şehri için güçlü depremlere karşı otomatik bir erken uyarı sisteminin devreye sokulmasını sağladı. Bizde genelde olduğu gibi olay tamamlanmış olarak rapora yansıyor. Bu amaçlar için ayrılan ödenek ödenmiş ve tesislerin kabul belgesi imzalanmıştır. Başsavcılığa, Yolsuzlukla Mücadele Dairesi ile birlikte bu konuyu incelemesi ve fonların neye harcandığını, sistemin neden çalışmadığını bir ay içinde rapor etmesi talimatını veriyorum. Devlet Başkanı, bu süre zarfında ülke genelinde düzenlenen 27 bin sismik eğitim ve 2,5 bin seminerin de boşa çıktığının anlaşıldığını belirtti.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, 2024-2028 Sismoloji Endüstrisinin Gelişimi için Kapsamlı bir Plan geliştiren Hükümete sismik güvenliği sağlamaya yönelik yaklaşımları gözden geçirme talimatı verdi. Ayrıca spesifik tedbirlerin alınmasını ve bu çalışmanın sonuçlarının değerlendirilmesi için net kriterlerin geliştirilmesini talep etti.

 

 

 

– Sismolojik izleme ve deprem tahmininin kökten iyileştirilmesi gerekiyor. Vatandaşlar, ilk şoktan saniyeler önce Google hizmetlerinin kendilerini uyardığını belirtiyor. Sistemlerimiz bunu yapamadı. Ülkede, yönetimi yapay zeka alanındaki son başarılar da dahil olmak üzere en son teknolojilere dayanan “akıllı şehirler” yaratmayı hedefliyoruz. Bu nedenle tüm dünyada kendini başarıyla kanıtlamış yenilikçi çözümlerin aktif olarak uygulanması gerekmektedir. Devletin modern teknolojilerin kullanımı konusunda doğru çözümü en kısa sürede bulması gerekiyor. Ve tabii ki ülkenin en büyük şehri ve deprem bölgesinde yer alan Almatı’ya öncelik vermemiz gerekiyor. Nitelikli sismologların ve diğer uzmanların eğitimine özel dikkat gösterilmesi gerekiyor” diye düşünüyor Başkan.

 

 

 

Ona göre sadece Almatı değil, diğer bölgelerin de depreme hazırlanması ve gerekli altyapının sağlanması gerekiyor.

– Bölge sakinlerine yönelik özel toplanma yerleri ve geçici barınaklar kontrol edilmelidir. Vatandaşların güvenli yerlere yerleştirilmesi, mağdurlara acil yardım sağlanması ve gezici tedavi merkezlerinin açılmasına yönelik çalışmaların da etkin bir şekilde organize edilmesi gerekiyor. Ayrıca yeterli malzeme rezervi oluşturulmalıdır. Bir başka önemli nokta. Kazakistan lideri, bir felaket durumunda kurtarma hizmetlerinin diğer bölgelerden derhal ulaşmasını sağlamak gerektiğini söyledi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev binaların ve yapıların sismik direncinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Hükümete ve akimat’a bu konuyu inceleme talimatı verildi.

 

 

 

– Nüfusun acil durumlara hazırlıklılığını kağıt üzerinde değil pratikte artırmak gerekiyor. Temel görev vatandaşların güvenliğini sağlamaktır. Bu öncelikle bir ulusal güvenlik meselesidir. Acil durumlarda ilgili tüm yapıların hızlı müdahalesi ve koordineli çalışması gerekmektedir. Doğru ve zamanında eylemlerin paniği ve kaosu önleyeceği, durumu istikrara kavuşturacağı ve sonuçları mümkün olduğunca en aza indireceği sözde “altın saat” önemlidir. Acil durumlara hazırlığın sağlanması Hükümetin öncülüğünde devlet organlarının ortak görevidir” diye belirtti Devlet Başkanı.

 

 

 

Acil Durumlar Bakanlığı faaliyetlerini eleştirel bir şekilde yeniden düşünmekle görevlendirildi. Syrym Shariphanov’a hitap eden Cumhurbaşkanı, kendisinin bu alanda uzman olduğunu, teorik bilgiye sahip olduğunu ancak gerçek çalışmaya gelindiğinde çalışmalarının sonuçlarının ortada olduğunun söylenemeyeceğini kaydetti.

 

 

 

– Mevcut çalışmanın tatmin edici olduğu söylenemez. Bunu Bakan Shariphanov’a ilettim. Yaptığınız işin size fazla geldiğini düşünüyorsanız bana bildirin, bunda yanlış bir şey yok. Araştırma ve öğretim çalışmalarına dönelim. Şu anda ihtiyaç duyulan şey, bakanlığın faaliyetlerine ve genel olarak acil durumlarda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik pratik bir yaklaşımdır. Durum çok karmaşık ve sorumlu, ülkemizin güvenliğini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle hepimizin sorumluluk, konsantrasyon ve aktivite göstermesi gerekiyor. Başka yolu yok. Cumhurbaşkanlığı Yönetimi bugün bahsi geçen tüm hususları kontrol altında tutacaktır” dedi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev konuşmasının sonunda Almatı halkına seslendi.

– Lütfen sakin ve sağduyulu olun, paniğe kapılmayın, kasıtlı olarak dedikodu ve yanlış bilgi yayan provokatörlerin ve sorumsuz kişilerin önderliğinde hareket etmeyin. Gerçek Almatı sakinleri her zaman sağduyulu ve sağduyulu davrandılar. Ülke yönetiminin tüm Almatı sakinlerinin güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağından emin olabilirsiniz. Almatı sakinlerinin istekleri sürekli olarak ilgi odağımız olacaktır. Şundan emin olun” diye özetledi Devlet Başkanı konuşmasını.

 

 

 

 

Toplantıda Acil Durumlar Bakanı Syrym Shariphanov ve Almatı Akim Erbolat Dosayev de konuşma yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-provel-soveshchanie-po-voprosam-seysmicheskoy-bezopasnosti-25089

 

 

 

 

REKLAM ALANI