Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Erciyes Üniversitesi Tarafından Fahri Doktora Ünvanı Verildi

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Erciyes Üniversitesi Tarafından Fahri Doktora Ünvanı Verildi
REKLAM ALANI
19.11.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’a Erciyes Üniversitesi Tarafından Fahri Doktora Ünvanı Verildi

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Erciyes Üniversitesinin yeni akademik yıl açılışı ile fahri doktora törenine katıldı.

Erciyes Kültür Merkezindeki törende konuşan Bakan Akar, Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olan Erciyes Üniversitesinin kurulduğu günden bugüne bilim dünyasına önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Yaptığı çalışmalarla bir mükemmeliyet merkezi olma yolunda emin adımlarla yürüyen Erciyes Üniversitesinin, adını aldığı Erciyes Dağı gibi, akademik dünyanın zirve markalarından biri hâline geldiğini bildiren Bakan Akar, “Covid-19’a karşı geliştirilen ve Faz-3 çalışmaları devam eden yerli aşı TURKOVAC’ın üretilmesi, üniversitemizin tarihî bir başarısıdır.” diye konuştu.

TURKOVAC’ın bir aşı olmanın çok daha ötesinde anlamlar taşıdığını dile getiren Bakan Akar, şunları söyledi:

“Bu çalışma, akademik camiamızın ve ülkemizin başarı karnesine eklenen bir gurur sembolüdür. Aşının, acil kullanım onayı sonrası Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle tüm insanlığa sunulacak olması da hem üniversitemiz hem de ülkemiz için ayrıca bir övünç kaynağıdır. Ülkemiz bu kararıyla mazlum ve mağdurların yanında olarak evrensel ahlaki değerleri gözeten tutumunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu vesileyle Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalış başta olmak üzere, aşıyı üretmek için azim ve kararlılıkla çalışan TURKOVAC Aşı Geliştirme Proje Ekibi Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibini en samimi duygularla kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Bilgi ve bilimin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar kıymetli hâle gelmekle birlikte ömrünün de kısaldığını belirten Bakan Akar, bu nedenle bilgi üreten kurumların daha atak, inovatif ve proaktif olmasının zorunluluğunu ifade etti.

Bilgiyi üreten, yöneten ve etkin kullanan toplumların, uluslararası alanda üstünlük sağladığını, gelişmelere uyum sağlayamayan toplumların ise dışa bağımlılıktan kurtulamadığını belirten Bakan Akar, “Ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hemen her alanda attığı adımlarla dışa bağımlıktan kurtulma yolunda önemli bir mesafe kat etmiştir.” dedi.

Üniversite ve sanayi iş birliğinin en güzel örneklerini oluşturan Kayseri’nin başta savunma ve havacılık sanayi olmak üzere pek çok alanda öncü konumunu muhafaza ettiğini aktaran Bakan Akar, “Kayseri 1926’da kurulan ve döneminin en iyi havacılık fabrikalarından biri olan Tayyare ve Motor Türk A.Ş. (TOMTAŞ) ile başladığı savunma sanayi yolculuğuna bugün 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü ile devam etmektedir. Savunma sanayimizin özellikle tasarım konusunda yeni bir döneme geçmesini sağlayan ve ulaştırma uçaklarında sahip olduğumuz bakım yeteneğini daha ileri seviyelere taşıyacak A400M projesi de yine bu fabrikamızda başarıyla hayata geçirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkesinin egemenlik ve bağımsızlığı, asil milletinin güvenliği için gece gündüz mücadele ettiğini vurgulayan Bakan Akar, “Küresel ve bölgesel düzeyde risk, tehdit ve tehlikelerin arttığı bu dönemde TSK, Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve en yoğun faaliyetlerini icra etmektedir” diye konuştu.

TERÖRİST NEREDEYSE HEDEFİMİZ ORASI

Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki başarılı operasyonlarla hudutların ve halkın güvenliği sağlanırken kurulmak istenen terör koridorunun da engellendiğini vurgulayan Bakan Akar,

“Operasyonlarımız en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar artan bir şiddet ve tempoda, komşularımızın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılı olarak devam etmektedir. Burada bir hususu özellikle ifade etmek istiyorum. Biz sadece terör ve teröristle mücadele etmekteyiz. Terörist neredeyse hedefimiz orasıdır.” diye konuştu.

Yunanistan’ın son dönemde bölgede artan tatbikatları ve faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Biz dünyada, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki sorunlar dâhil, tüm sorunların barışçıl yöntemlerle, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesinden yanayız. Bunun için çaba gösteriyoruz. Yunan komşularımızdan da barış ve istikrar için iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz. Her zaman belirttiğimiz gibi bizim kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında gözümüz yoktur. Ancak Ege’de ve Doğu Akdeniz’de hem kendimizin hem de KKTC’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumakta da azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz.”

 

Ermenistan’ın provokasyonlarına yönelik de Bakan Akar, “Kafkasya Bölgesi’nin istikrarına da büyük önem veriyor, bu bölgede de barış ve istikrarın sağlanması için büyük gayret sarf ediyoruz. Can gardaşımız Azerbaycan, 30 yıldır işgal altındaki öz topraklarını, Karabağ’ı, 44 gün süren Tek Vatan Harekâtıyla Ermenistan işgalinden kurtarmıştır. Bu süreçte haklı davasında Azerbaycan’ın yanında olan Türkiye, bundan sonra da ‘Tek millet, iki devlet’ anlayışıyla kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir” açıklamalarında bulundu.

BAKAN AKAR’A FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLDİ

İbn’i Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözünü hatırlatan Bakan Akar, “Türkiye de bu coğrafyanın kaderidir. Dolayısıyla bu coğrafyada var olabilmek için güçlü olmak zorundayız. Eğitim başta olmak üzere ekonomide, sanayide, savunma sanayisinde, bilimde, sanatta daima ilerlemek mecburiyetindeyiz.” dedi.

Üniversitelerin, akademisyenlerin ve gençlerin alanlarında yaptıkları önemli çalışmalardan duydukları gururu ifade eden Bakan Akar, sözlerini şehitlere rahmet dileyerek, gazileri minnete yâd ederek tamamladı.

Törende ayrıca Bakan Akar’a çalışmalarından dolayı Erciyes Üniversitesi tarafından “Fahri Doktora” unvanı verildi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Mustafa Çalış ilgili Senato kararını okunmasının ardından fahri doktora belgesi ve cüppesini Bakan Akar’a takdim etti.

Fahri doktora belgesini alan Bakan Akar, “Böyle köklü ve saygın bir üniversite tarafından şahsıma fahri doktora tevdi edilmesi, beni ayrıca memnun etmiştir. Teveccühünüz için en samimi şükranlarımı sunuyorum. Bu fahri doktorayı da şahsımdan öte, silah ve mesai arkadaşlarım adına kabul ediyor, Sayın Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’a ve üniversite senatosuna teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Başarılı çalışmalarından dolayı TURKOVAC Aşı Geliştirme Proje Ekibi Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye ödülünü takdim eden Bakan Akar, törenin sonunda kendisine yoğun ilgi gösteren üniversite öğrencileriyle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/18112021-37260

REKLAM ALANI