Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türk Dünyası’nın son 35 yılının yaşayan hafızası SEYFULLAH TÜRKSOY HAKKINDA…

Türk Dünyası’nın son 35 yılının yaşayan hafızası SEYFULLAH TÜRKSOY HAKKINDA…
REKLAM ALANI
07.09.2024
A+
A-

Türk Dünyası’nın son 35 yılının yaşayan hafızası
SEYFULLAH TÜRKSOY HAKKINDA…

 

Prof. Dr. Cemal Okuyan
Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Genel Sekreteri Araştırmacı – Gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy’un uzun yıllar hazırlayıp sunduğu ve Türk Dünyası’yla ilgili bilinmeyen pekçok konuyu ekranlara taşıyan Türksoy’la İpekyolu programı, hafızalarımızda ve ruhumuzda derin izler bırakmıştır…

*Türk Dünyası’nın Gönül Elçisi ünvanını başarıyla taşıyan ve halen İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı sıfatıyla gönül köprüleri kurma misyonunu sürdüren araştırmacı – gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy’un gerçekleştirdiği yayıncılık hizmetlerini bir yazıya sığdırmak çok zor. Ama yine de kısa başlıklar halinde de olsa bu değerli çalışmaları yeniden hafızalarda canlandırmak istiyorum.

Yakın dostum, yol arkadaşım Seyfullah Türksoy, gazetecilik mesleğinde 35 yılı bulan bir kariyere sahiptir. 1985 yılında başladığı gazetecilik mesleği, 1993 yılında özel televizyonların açılmasıyla yeni bir boyut kazanmıştır.

 

1993 yılında TGRT TV’nin kuruluşunda görev alan Türksoy, ilk programlarına burada başlamıştır. 90’lı yıllar Türkiye’nin Türk Dünyası’yla ilişkileri açısından önemlidir. 1991’de SSCB’nin dağılmasıyla birlikte yeni bağımsız Türk devletleri ortaya çıkmıştır. Ancak bu yeni kardeş devletler hakkında Türk kamuoyu yeterince bilgi sahibi değildi. Bilenler vardı elbette ama onların sayısı da çok fazla değildi. İşte bu süreçte Seyfullah Türksoy yönünü Türk Dünyası’na çevirmiştir. Bu ülkeleri tanıtan yüzlerce televizyon programı yayınlamıştır. Hem Türk halkını bilgilendirmiş hem de pekçok işadamının bu ülkelerde yatırım yapmasını teşvik etmiştir. Sözkonusu işadamlarının başarılı çalışmalarını Türk halkına ve iş dünyasına duyurmuştur. İlgili ülkelerin devlet başkanlarıyla yakın ilişkiler kurmuş, bir bakıma onların sesi olmuştur. TGRT’deki yüzlerce programın ardından Kanal7 Tv’de, Türksoy’la İpekyolu programıyla yoluna devam eden Seyfullah Türksoy, Türk Dünyasının kültürel ve tarihi zenginliklerini, milli meselelerini ve işadamlarının bölgedeki başarılarını sürekli gündemde tutmuştur. Başta Hocalı Soykırımı, Karabağ’ın işgali olmak üzere pekçok milli meseleyi defalarca ekranlara taşımıştır. Bilinmeyen yüzlerce konuyu günyüzüne çıkarmıştır. TGRT, Kanal 7, Ülke Tv, Kanal 6, Cine 5, Bengütürk, Kanal 24 başta olmak üzere pekçok Tv kanalında binlerce program yayınlamıştır. Öyle zamanlar oldu ki, aynı anda 3-4 farklı Tv kanalında değişik formatlardaki programlar yayınlanmıştır. Türksoy’la İpekyolu, Türk Dünyası’yla ilgili yayınlar yaparken, Seyfullah Türksoy’un öncülük ettiği diğer programlar da iş dünyasının adeta ekran yüzü haline gelmiştir.

 

Anadolu Arslanları, Avrupa’da Zirveye Koşan Türkler, Amerika’da Zirveye Koşan Türkler, Orta Asya’daki Başarılı Türk İşadamları gibi kavramlar ilk defa Seyfullah Türksoy ve arkadaşlarının hazırladığı programlarla gündeme gelmiştir.

Bu tv programları, Anadolu’dan Orta Asyaya , Balkanlar’dan Hint Okyanusu’na, Kafkaslardan Uzak Asya’ya kadar dünyanın pekçok bölgesiyle Türkiye arasında dostluk ve işbirliği köprülerinin kurulmasına vesile olmuştur. Türksoy, bilinmeyen bazı konuları gündeme getirmiştir; mazlum milletlerin ve hususan soydaşlarımızın, dindaşlarımızın sesi olmuştur. Mesela 1989 yılındaki Fergana hadiselerinden bugüne kadar mazlum Ahıska Türkleri’nin en büyük destekçisi Seyfullah Türksoy olmuştur. Onları her platformda gündeme getirmiştir. Ahıska Türkleri’yle alakalı olarak şimdiye kadar çeşitli TV kanallarında yayınladığı programların sayısı 100’den fazladır. Çeçenistan’dan Kırgızistan’a, Kazakistan’dan Özbekistan’a, Rusya’dan Azerbaycan’a kadar dünyanın neresinde Ahıska Türkleri varsa ziyaret eden Seyfullah Türksoy, onlara moral vermiş, Türkiye’ye hasret yüklü selamlarını ve mesajlarını ulaştırmıştır. Bu hizmetlerini yaparken zaman zaman ölümlerden de dönmüş, büyük tehlikeler atlatmıştır. Kırgızistan’ın Oş bölgesindeki iç savaş sırasında çatışmaların tam ortasında kalmış, Kazakistan’da çekimlere giderken trafik kazasında hayati tehlike atlatmış, aynı şekilde Oş bölgesindeki çekimlerden dönerken de Tanrı Dağlarının yükseklerinde ölümle burun buruna gelmiştir. Kafkas Türk İslam Ordularının kahramanlıklarını, Nuri Paşa’yı, Sarıkamış Harekatını, Ölüm Adası Nargin’i, Borçalı Karapapaklarını, Kırgızistan ve Kazakistan’daki sürgün Karadenizlileri; Kuzey Kafkasya’daki Kumukları, Nogayları, Karaçayları, Balkarları ilk defa Seyfullah Türksoy gündeme getirmiştir. Keza Sibirya’da yaşayan Tuva, Altay ve Hakas Türklerini; Balkanlarda Gagauzları; Rusya’da Başkurtları, Tatarları, Çuvaşları Türk kamuoyu çoğu zaman Türksoy’un programlarından öğrenmiştir. Kazakistan’ın Kızıl Orda şehrinde, Sriderya nehrinin kenarında Dede Korkut’un mezarına giderken de, Kırgızistan’ın Talas şehrinde Manas Ata’nın mezarını ziyaret ederken de yüreğindeki o heyecanı hiç kaybetmemiştir. Ailesiyle birlikte olması gereken en özel günlerde, bayramlarda bile bazen Borçalı’da, bazen Üsküb’de, bazen Aşkabat’ta soydaşlarımızla ve dindaşlarımızla o sevinci paylaşmıştır. Seyfullah Türksoy, Karabağ’ın, Bosna’nın, Grozni’nin yaralarının sarılmasında, Hocalı faciasının her yıl gündeme getirilmesinde her zaman ön saflarda olmuştur.

 

Kuzey Kafkasya’da Çeçenistan hakkında gerçeklere aykırı propaganda yaparak, kirli bir tezgah planlayan bazı radikal islamcı çevrelerin kirli tezgahlarını da Seyfullah Türksoy bozmuştur. O nedenle de çeşitli tehditlere maruz kalmıştır.

 

Pekçok devlet adamıyla ve Türk Dünyasının büyük şair ve yazarlarıyla unutulmaz röportajlar yapan Seyfullah Türksoy çeşitli ilklere imza atmayı başarmıştır. Çok sayıda devlet adamıyla görüşmesi ve röportajları olmuştur. Bunlardan ilk aklıma gelenler şu isimlerdir: Turgut Özal, Süleyman Demirel, Haydar Aliyev, Ebulfez Elçibey, İlham Aliyev, Saparmurat Türkmenbaşı, Nursultan Nazarbayev, İslam Kerimov, Askar Akayev, Kurmanbek Bakiyev, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Sadır Caparov, Ramzan Kadirov.

 

Eserleri 180 dile çevrilen Cengiz Aytmatov , istiklal şairi Bahtiyar Vahabzade gibi edebiyat dünyamızın zirve isimleriyle yaptığı son röportajlar hafızalarda ve kalplerde derin izler bırakmıştır.

 

Seyfullah Türksoy araştırmacı gazeteciliğinin yanısıra aynı zamanda başarılı bir sivil toplum önderidir. Geçmiş yıllarda kurduğu Dünya Karapapak Türkleri Birliği adıyla Türkiye’nin pekçok şehrinde görkemli Türk Dünyası kurultayları gerçekleştiren ve önemli kanaat önderlerini biraraya getiren Türksoy, her zaman kültürel milliyetçiliği öne çıkarmış, ülkelerin siyasi işlerine asla karışmamış, her zaman dostluk kardeşlik ve işbirliğinin önemine vurgu yapmıştır.
Seyfullah Türksoy’un kurucu başkanı olduğu bir diğer teşkilat ise İpekyolu Kanu Diplomasi Teşkilatı’dır. Türksoy, yıllardır sürdürmekte olduğu kamu diplomasisini kısa adı Ipar olan bu teşkilatla kurumsallaştırmıştır.

Seyfullah Türksoy’un gerçekleştirdiği önemli akademik etkinliklerden bazıları şunlardır:
– İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Sivas ve Kars’ta gerçekleştirilen Türk Dünyası kurultayları
– Hocalı Soykırımını anma etkinlikleri

– Karabağ’a Azadlık etkinlikleri
– Aşıklık Geleneği ve Sanatı / Kars
– Enerjide işbirliği zirvesi: TANAP ( EkoAvrasya ile birlikte yapılmıştır) Ankara
– Karabağ Zaferi’yle ilgili İstanbul’da kutlama etkinlikleri
– Garbi Azerbaycan’a Dönüş/ ATEV’le birlikte gerçekleştirilmiştir. Taşkent

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı her yıl gerçekleştirdiği toplantılar ve ödül törenleriyle, çeşitli ülkelerden gelen yüzlerce işadamının, kanaat önderinin, fikir insanının buluşmasına ve dostluk- işbirliği köprüleri kurmasına vesile olmaktadır.

Bu yıl 20’incisi gerçekleşen İpekyolu Yılın Altın Adamları Ödül Töreni ise artık markalaşmıştır. Ödül törenlerine her yıl Asta’dan Avrupa’ya, Balkanlardan Kafkaslar’a pekçok ülkeden seçkin ve başarılı isimler katılmaktadır.
Uzun yıllar boyunca televizyon ekranlarından bizlere Türk Dünyasını anlatan, bugünkü olumlu gelişmelerde çok büyük gayreti ve emeği olan Seyfullah Türksoy, görsel medyanın yanısıra yazılı medyada da etkinliğini sürdürmektedir. Seyfullah Türksoy’un sahibi olduğu Uluslararası Türksoy’la İpekyolu Dergisi, yaklaşık 15 ülkeye ulaşan Türkiye’nin ilk ve tek dergisidir. Sosyal medyada da Türksoy Tv adıyla faaliyet gösteren Seyfullah Türksoy, Türk Dünyasının gerçek bir bilgesi ve kanaat önderidir.

 

Seyfullah Türksoy, hazırladığı televizyon programları, gerçekleştirdiği önemli etkinlikler ve yayınladığı İpekyolu Dergisi’nin yanısıra; bazı önemli kitapların da yazarıdır.

Bu kitaplardan biri Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmet Hacı Kadirov’un hayatıdır.
Azerbaycan’ın milli lideri Haydar Aliyev’in 100. doğum yılı anısına da, Prof. Dr. Etibar Babayev ile birlikte Hatıralar Işığında Haydar Aliyev kitabını yayınlamıştır. Haydar Aliyev hakkında, vefatından bu yana Türkiye’de yayınlanan ilk ve tek kitap olan bu eser, Azerbaycan’ın son 35 yılına da ışık tutmaktadır. Kitapta Süleyman Demirel, Namık Kemal Zeybek, Hikmet Çetin, Cavit Çağlar, İhsan Doğramacı başta olmak üzere merhum Haydar Aliyev’le yakın dostluğu olan 30’u aşkın değerli insanla yapılan röportajlar yer almaktadır.

 

Meslek hayatında 35. yılını tamamlayan ve İpekyolu Kamu Diplomasisi çatısı altında birlikte çalışmaktan onur duyduğum kıymetli dostum, Türk Dünyasının Gönül Elçisi Dr. Seyfullah Türksoy’a, uzun ömür can sağlığı ve bu kutlu yoldaki hizmetlerinin devamını dilerim.

, , , , , , , , , , , ,

REKLAM ALANI